Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żeberka w sosie pieczarkowym są kaloryczne ale bardzo smaczne.

Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje. Natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószyć pieprzem i odłożyć w chłodne miejsce przynajmniej na 2 godziny. Następnie obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla, dodać angielskie ziele, wlać 1 szkl gorącej wody wymieszaną z pokruszoną kostką rosołową. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Następnie pieczarki przełożyć do miękkiego mięsa, dodać mąkę i paprykę wymieszaną z odrobiną wody, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi.
Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie
Przygotowane żeberka obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu
Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie
Praełożyć do rondla zalać bulionem i dusić do miękkości
Żeberka wieprzowe w pieczarkowym sosie
Posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki podsmażyć na rozgrzanym smalcu