Sposób przygotowania:
Żeberka Wieprzowe z Ciapkapustą
► Żeberka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na porcje, tak aby kostka znajdowała się w środku, następnie przyprawić, solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. ► Przyprawione żeberka obsmażyć mocno z każdej strony na dobrze rozgrzanym tłuszczu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej razem smażyć, aż cebula się zrumieni. Żeberka dusić pod przykryciem na średnim ogniu, podlewając od czasu do czasu wodą, aż mięso będzie miękkie i odchodziło od kości. Sos zagęścić, mieszając mąkę ze śmietaną w szklance zimnej wody, następnie wlać do sosu, cały czas mieszając. Ilość mąki zależy od tego, ile sosu chce się zagęścić oraz jak gęsty ma być. Całość doprowadzić do wrzenia. ► Podawać na ciepło z ziemniakami lub jak w moim przypadku mieszanką kapusty z ziemniakami ( ciapkapustę czy pańczkraut ), polać powstałym sosem.
zbysiowa