Sposób przygotowania:
Żeberka z duszoną pekinką
Żeberka wyjęte z zupy zostawić by lekko przestygły . Utrzeć 3 łyżki oleju , miód , 1 łyżeczkę papryki , szczyptę pieprzu , 1 łyżeczkę maggi .Polać marynatą żeberka i wetrzeć ją w mięso. Zostawić na 30 minut
Kapustę pokroić w grubą kostkę Włożyć lekko ugniecioną do garnka , posypać kminkiem. Dodać kostkę bulionową - wlać wodę i gotować 30 minut odkrytą na dużym gazie . Wsypać pokrojony koper i dalej gotować 15 minut .Woda powinna zgotować się do ok 1/2 szklanki .Wlać 1/4 szklanki oleju . Włożyć 2 łyżeczki koncentratu .Wymieszać i dusić 10 minut . Doprawić kapustę do smaku koncentratem , maggi , pieprzem , cukrem .
Kapusta jest ,, ciapkowata ", ale robię taką specjalnie , bo traktuję ją jednocześnie jako sos do kluch na parze , kopytek lub ziemniaków z którymi podaję .
Jak mamy już gotową kapustę , a ziemniaki ( kluchy czy kopytka sie dogotowują ) obtaczamy w mące żeberka i obsmażamy na oleju na patelni na rumiano z obu stron .
Podaję np. z kluskami na parze .
Kapustę pokroić w grubą kostkę Włożyć lekko ugniecioną do garnka , posypać kminkiem. Dodać kostkę bulionową - wlać wodę i gotować 30 minut odkrytą na dużym gazie . Wsypać pokrojony koper i dalej gotować 15 minut .Woda powinna zgotować się do ok 1/2 szklanki .Wlać 1/4 szklanki oleju . Włożyć 2 łyżeczki koncentratu .Wymieszać i dusić 10 minut . Doprawić kapustę do smaku koncentratem , maggi , pieprzem , cukrem .
Kapusta jest ,, ciapkowata ", ale robię taką specjalnie , bo traktuję ją jednocześnie jako sos do kluch na parze , kopytek lub ziemniaków z którymi podaję .
Jak mamy już gotową kapustę , a ziemniaki ( kluchy czy kopytka sie dogotowują ) obtaczamy w mące żeberka i obsmażamy na oleju na patelni na rumiano z obu stron .
Podaję np. z kluskami na parze .