Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Marynata sprawia, że żeberka są bardzo aromatyczne i soczyste. Możemy je podać z ziemniaki lub kaszą. Ja podałam z kaszą i wyszło bardzo pysznie.

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

Składniki:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

Składniki:

Marynata:

  • 10 łyżek ketchupu łagodnego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 3 suszone pomidory
  • szczypta pieprzu mielonego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym

Przygotowanie mięsa:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym
Przygotowujemy mięso i nacieramy przyprawą.

Mięso oczyszczamy, płuczemy dokładnie osuszamy, dzielimy na mniejsze części. Następnie nacieramy przyprawą do żeberek i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

Przygotowanie marynaty:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.

Cebule i czosnek obieramy, następnie kroimy: cebule w piórka, czosnek w drobną kosteczkę, a pomidory suszone w paski. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy.

Marynowanie:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym
Następnie przygotowane żeberka wkładamy do marynaty.

Następnie żeberka wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy, żeby całe były przykryte i odstawiamy na kolejne pół godziny w chłodne miejsce.

Przygotowanie do pieczenia:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym
Zamarynowane mięso przekładamy do formy.

Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do formy żaroodpornej.

Pieczenie:

Żeberka z piekarnika w sosie cebulowo-ketchupowym
Następnie przygotowane mięso pieczemy około 2 godziny.

Następnie mięso pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu mieszamy, żeby mięso było cały czas w zalewie. Upieczone podajemy.