iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Żeberka z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żeberka z bardzo intensywnym smakiem papryki upieczone w piekarniku były przepyszne u mnie podane z ziemniakami, ale same też smakowały wybornie.

Żeberka z piekarnika Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Żeberka z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z piekarnika
Żeberka umyć, pociąć na porcje i dobrze wysuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem i sokiem cytrynowym ( powstanie coś w rodzaju pasty) przygotowaną marynatą natrzeć porcje mięsa najlepiej zrobić to ręką i zostawić w lodówce na minimum 5-6 godzin, ale im dłużej tym lepiej. Zamarynowane mięso ułożyć w formie pomiędzy porcje mięsa wcisnąć cebulę pokrojoną w ćwiartki i ząbki czosnku po mięsie posypać kilkoma gałązkami lubczyku, pietruszki, selera, pory i zielonego koperku, podlać mięso 1,5 szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec 60 minut w trakcie pieczenia mięso puści sok i tłuszcz więc jest spora ilośc płynu, ale gdyby go brakowało to trzeba podlać wodą, aby się nie przypaliło. Po 60 minutach blaszkę przykryć i wyłączyć piekarnik, blaszkę z mięsem zostawić w piekarniku jeszcze na 30 minut, aby doszło.
Żeberka z piekarnika
Przygotować pastę do zamarynowania mięsa.
Żeberka z piekarnika
Zamarynowane mięso zostawić na kilka godzin.
Żeberka z piekarnika
Mieso obłożyć cebulą i czosnkiem posypać zieleniną.