Sposób przygotowania:
Żeberka z piernikowym smaczkiem
Paski żeberek umyć i osuszyć . Pokroić na porcje ( tak na grubość 2 kostek ) . Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju , ketchupu, miodu , majeranku , papryki , maggi ( 1 łyżeczka ), przyprawy do piernika . Natrzeć nią mięso i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć mięso lekko z marynaty. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka . Grzyby namoczyć w letniej wodzie ( ok. 1/2 szklanki ) na pół godziny . Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach .Cebulę obrać i drobno pokroić . Na obsmażone mięso wrzucić marchew , cebulę , listki laurowe , ziele angielskie , grzyby razem z wodą w której się moczyły ( jeśli są to całe kapelusze to pokroić w paseczki ) . Zalać wodą tak by przykryła mięso ( ok. 6 szklanek ) . Dołożyć pozostałą marynatę . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić ok. 1,5 godziny . Mięso powinno być na tyle miękkie by kości luzowało się bez problemu . Sos powinien się zgotować do objętości ok. 2,5 szklanki . Wyjąć żeberka - wyluzować kości . Doprawić sos do smaku . Mąkę rozprowadzić zimną wodą ( ok. 1/2 szklanki ) i wlać do sosu - zagotować .Nie przecieram sosu bo taki z rozgotowana marchewka i cebulką jest wg mnie smaczniejszy ale jak ktoś woli gładkie sosy to może to zrobić przecierając lub miksując w malakserze ) Podaję z kluchami na parze , lub kaszą gryczaną albo kopytkami czy kluskami śląskimi .