Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Żeberka z piernikowym smaczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Eksperymentuję ze smakami marynat do żeberek .Podstawa to olej , miód i ketchup - a potem szczypta tego-szczypta tamtego .

Żeberka z piernikowym smaczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żeberka z piernikowym smaczkiem

 

  • 1 kg żeberek ( paski )
  • 2 duże cebule
  • 1 duża marchewka
  • kilka suszonych grzybków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 pełne łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • 2 pełne łyżki ketchupu
  • 6 łyżek oleju
  • maggi w płynie
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika ( lub utartego korzennego piernika )
  • 3 płaskie łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:

Żeberka z piernikowym smaczkiem
Paski żeberek umyć i osuszyć . Pokroić na porcje ( tak na grubość 2 kostek ) . Przygotować marynatę z 3 łyżek oleju , ketchupu, miodu , majeranku , papryki , maggi ( 1 łyżeczka ), przyprawy do piernika . Natrzeć nią mięso i zostawić na 2 godziny . Obetrzeć mięso lekko z marynaty. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju i obsmażyć na nim żeberka . Grzyby namoczyć w letniej wodzie ( ok. 1/2 szklanki ) na pół godziny . Marchew obrać i utrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach .Cebulę obrać i drobno pokroić . Na obsmażone mięso wrzucić marchew , cebulę , listki laurowe , ziele angielskie , grzyby razem z wodą w której się moczyły ( jeśli są to całe kapelusze to pokroić w paseczki ) . Zalać wodą tak by przykryła mięso ( ok. 6 szklanek ) . Dołożyć pozostałą marynatę . Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i dusić ok. 1,5 godziny . Mięso powinno być na tyle miękkie by kości luzowało się bez problemu . Sos powinien się zgotować do objętości ok. 2,5 szklanki . Wyjąć żeberka - wyluzować kości . Doprawić sos do smaku . Mąkę rozprowadzić zimną wodą ( ok. 1/2 szklanki ) i wlać do sosu - zagotować .Nie przecieram sosu bo taki z rozgotowana marchewka i cebulką jest wg mnie smaczniejszy ale jak ktoś woli gładkie sosy to może to zrobić przecierając lub miksując w malakserze ) Podaję z kluchami na parze , lub kaszą gryczaną albo kopytkami czy kluskami śląskimi .
Żeberka z piernikowym smaczkiem
Wszystkie składniki zgromadzone przed przystąpieniem do robienia potrawy
Żeberka z piernikowym smaczkiem
O smaku żeberek decyduje marynata - lekko korzenny smak doskonale do nich pasuje
Żeberka z piernikowym smaczkiem
Natarte marynatą żeberka pozostawić w marynacie na 2 godziny
Żeberka z piernikowym smaczkiem
Obsmażyc żeberka , dodać przyprawy , resztę marynaty , cebulę i marchew i zalać wodą - dusić do miękkości mięsa