evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Żeberka z Rękawa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszne,soczyste żeberka.Polecam :)

Żeberka z Rękawa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żeberka z Rękawa

 

  • 1,5kg żeberka wieprzowe
  • 1,5cm laski imbiru
  • 2 łyżki sos sojowy ciemny
  • 1 łyżka sos chili z imbirem
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżki musztardy Develey
  • 15g czosnek płatki
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Żeberka z Rękawa
Żeberka myjemy i kroimy na pojedyncze porcje.Delikatnie osuszamy a następnie wcieramy w nie sól z kazdej strony i wkładamy do lodówki.Robimy marynatę. Do miski dodajemy miód,sos sojowy,musztardę,sos chili z imbirem i imbir starty na tarce o grubych oczkach-mieszamy. Wyciągamy żeberka z lodówki i smarujemy porządnie marynatą każdy kawałek mięsa.Chowamy do lodówki na minimum 1h.Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200*C. Zamarynowane żeberka wkładamy do rękawa i wlewamy do nich resztę marynaty i dodajemy płatki czosnku.Zawiązujemy i wraz z rękawem przekładamy do naczynia żaroodpornego bądż na blaszkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy półtorej godziny.Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw i podpiekamy na brązowy kolor. Ja podałam z burakami i ziemniakami. Smacznego...
Żeberka z Rękawa
Na tym zdjęciu widzimy z kolei kolejne etapy przygotowania naszych żeberek.