Sposób przygotowania:
Żeberka z rozmarynem
Żeberka kroimy na mniejsze części. U mnie zazwyczaj jeden kawałek to dwa żebra. Mięso solimy i pieprzymy, następnie obsmażamy przez krótką chwilę na rozgrzanym smalcu. Smażenie powinno trwać tyle, aby mięso się leciutko zarumieniło.Tak obsmażone żeberka wrzucamy do garnka. Na pozostały ze smażenia tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy ta się zarumieni wrzucamy ją do mięsa.Następnie dolewamy wody bądź bulionu, tak aby mięso było przykryte. Na wierzch kładziemy 2-3 gałązki świeżego rozmarynu. Przykrywamy i dusimy aż mięso będzie miękkie. Ok 1- 1.5 godziny.Gdy żeberka będą już miękkie ściągamy pokrywę, aby nadmiar wody wyparował. Doprawiamy ziołami do sałatek. Gdy woda wyparuje powstaje sos. Dla niektórych sam w sobie jest już wystarczający, ja lubię go zaciągnąć śmietaną. Co ważne, sos ze śmietaną wysmażam, wtedy nabiera zupełnie innego charakteru.Życzę smacznego!