pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Zebra z polewą i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne.

Zebra z polewą i orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zebra z polewą i orzechami

 

  • CIASTO:
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oranżady
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • 2 łyżki kakao
  • POLEWA:
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek wody
  • 300 g orzechów ziemnych

Sposób przygotowania:

Zebra z polewą i orzechami
CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, oranżadę i aromat cytrynowy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach 27 x 35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto (tak aby uzyskać efekt zebry). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 60 minut. POLEWA: Składniki na polewę przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu zagotowania, cały czas mieszając. Ciasto polewamy polewą z orzechami.
Zebra z polewą i orzechami
Łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto
Zebra z polewą i orzechami
Ciasto zebra w blaszce po upieczeniu i ukrojeniu