Sposób przygotowania:
Zebra z polewą i orzechami
CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej, oranżadę i aromat cytrynowy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Blachę o wymiarach 27 x 35 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie łyżką wlewamy na przemian jasne i ciemne ciasto (tak aby uzyskać efekt zebry). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 60 minut. POLEWA: Składniki na polewę przekładamy do rondelka i gotujemy na niewielkim ogniu do czasu zagotowania, cały czas mieszając. Ciasto polewamy polewą z orzechami.