Sposób przygotowania:
Zebra z polewą z białej czekolady
1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. 2. Mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia, dodawać do piany stopniowo na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. 3. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać. 4. Tortownicę 23cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Na środek wykładać łyżką na zmianę jasne i ciemne ciasto. Piec w 160st.C około 20 minut. Podwyższyć temperaturę do 170st.C i piec jeszcze 35-40 minut, Uchylić piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 5. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Polać nią ciasto. Smacznego!