akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Zebra z polewą z białej czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pomysłowe ciasto, które zachwyci waszych gości nie tylko smakiem, ale również wyglądem :) Puszyste i lekkie, polane słodką polewą z białej czekolady. Serdecznie polecam!

Zebra z polewą z białej czekolady Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zebra z polewą z białej czekolady

 

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szkl. wody gazowanej w temperaturze pokojowej
  • 1 szkl. oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
  • 3 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • kilka kropel aromatu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Zebra z polewą z białej czekolady
1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując, dodać żółtka i zmiksować do połączenia się składników. 2. Mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia, dodawać do piany stopniowo na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. 3. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać. 4. Tortownicę 23cm. wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Na środek wykładać łyżką na zmianę jasne i ciemne ciasto. Piec w 160st.C około 20 minut. Podwyższyć temperaturę do 170st.C i piec jeszcze 35-40 minut, Uchylić piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia. 5. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Polać nią ciasto. Smacznego! 
Zebra z polewą z białej czekolady
Pieczenie ciasta dwukolorowego- zebra.
Zebra z polewą z białej czekolady
Upieczone i ostudzone pomysłowe ciasto zebra.