Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Zielona impresja Buni :

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Uwielbiam wpasowywać nowe składniki w utarte schematy. Pomysłem wyjściowym był kurczak w sosie chrzanowym .

Zielona impresja Buni :

Składniki:

Zielona impresja Buni :

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 porcje makaronu ryżowego Tagliatelle
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 szklanki rozmrożonego mielonego szpinaku
  • 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki chrzanu Wasabi ( do smaku- może być więcej lub mniej )
  • 2 łyżki kremowego sera topionego
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 kostka bulionowa z drobiu lub warzywna ( używam Bulionetkę drobiową Knorra )
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju ( używam z pestek winogron )
  • 2 czubate łyżeczki zielonego ,,kawioru " z alg o smaku Wasabi ( Caviart )

 

Sposób przygotowania:

Zielona impresja Buni :
Nastawić 1 litr wody by się zagotować z Bulionetką i szczyptą kurkumy .Wrzucić makaron. Przykryć i ogrzewać 5 minut ( w zasadzie można go nie gotować - ale tak jest po prostu szybciej ).Odcedzić.
Na patelni rozgrzać olej i masło i smazyć na rumiano posoloną pierś kurczaka ( pokrojoną w paseczki ).Rumiana zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową by nie ostygła .
Na patelnię włożyć szpinak , wsypać pietruszkę ( odłożyc 2 łyżki ), dodać serek i śmietankę .Wymieszać . Doprawić do smaku chrzanem Wasabi. Odcedzony makaron włożyć ponownie do garnka w którym się gotował .Wlac sos. Wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 minut by wchłonął sos. Wyłożyć na półmisek .Posypać kurczakiem, kawiorem z alg i resztą natki pietruszki.