luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Zielona niespodzianka

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

To danie wspaniale nadaje sie na np. kolacje w gronie przyjaciol.

Zielona niespodzianka

Składniki:

Zielona niespodzianka

 

  • 1 kg. miesa mielonego
  • 2 jajka
  • 3 duze cebule
  • 3 zabki czosnku
  • sol, pieprz
  • 1/2 lyzeczki musztardy
  • 1 lyzeczka majeranku
  • 1 bulka
  • 1 duza glowka kapusty wloskiej

Sposób przygotowania:

Zielona niespodzianka
Odkroic pojedynczo liscie z kapusty wloskiej. umyc, wlozyc do garnka i gotowac ok.5 min. w posolonej wodzie. Po tym czasie wode odlac a liscie odlozyc do ostygniecia i odkapania.
Bulke namoczyc w wodzie. Cebule obrac, pokroic w kostke i usmazyc. Bulke odcisnac z wody, dodac mieso, jajka, sol, pieprz, majeranek, 1/2 lyzeczki musztardy, zmiazdzony czosnek i usmazona cebule. Wszystko razem dobrze wymieszac.
Dno formy z kominkiem do ciasta wylozyc folia aluminowa, obrecz zamknac, wystajaca folie podwinac do gory. Forme wylozyc liscmi kapusty(zdjecia na forum). Na kapuste wylozyc mieso, ktore przykrywamy reszta lisci kapusty. Gore lekko posmarowac olejem. Piec 2 godziny w piekarniku w temp.160 stopni.
Po 1 godzinie pieczenia, forme obrocilam "do gory nogami", otwarlam obrecz i pieklam dalsze 60 min. juz bez formy.
Podalam z sosem pomidorowym.
Twardawe czesci lisci kapusty nie wycinam, tylko lekko tlucze tluczkiem do miesa.
Drobno pokrojony czosnek posypuje mocno sola i miazdze widelcem.