lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Zielone jabłuszko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowy jabłecznik, cieszy oko i podniebienie.

Zielone jabłuszko

Składniki:

Zielone jabłuszko

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jaja,
  • 1/2 szkl cukru,
  • 1/2 szkla maki pszennej,
  • 1/2 szkla mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyzki oleju
  • MASA JABŁKOWA:
  • 1 kg jabłek,
  • 3 szkl wody,
  • 1 szkl niepełna cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 500 ml śmietany kremowki,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • 2 galaretki zielone.

Sposób przygotowania:

Zielone jabłuszko
Obrane jabłka pokroic w kostke.2 szklanki wody zagotowac z cukrem, dodac do jablek i gotowac do miekkosci.Budynie rozprowadzic w 1 szklance wody i dodac do jablek.Goraca mase wylozyc na zimny biszkopt. Kremowke ubic, dodac rozpuszczoną żelatyne.Wyłożyc na zimna mase jablkowa. Galaretki rozpuscic wg przepisu na opakowaniu.Tezejace wylac na kremowke.Włożyc ciasto do lodowki.