madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zielone jabłuszko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lekki biszkopt z zieloną śmietanową pianką i lekko kwaskowymi jabłkami zatopionymi w zielonej galaretce.

Zielone jabłuszko

Składniki:

Zielone jabłuszko

Biszkopt

Zielona pianka

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki wrzątku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • zielony barwnik spożywczy

Wierzch jabłkowy

  • 1/2 kg. jabłek
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 zielona galaretka
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Zielone jabłuszko

Biszkopt

Zielone jabłuszko
Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Do ubitej piany dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej.

Pieczenie

Zielone jabłuszko
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem

Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.

pianka

Zielone jabłuszko
Do ubitej śmietany dodajemy jogurt z barwnikiem

Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i lekko studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z zielonym barwnikiem aż otrzymamy pożądany kolor, a następnie dodajemy do ubitej śmietany. Na samym końcu mieszamy masę z gęstniejąca żelatyną.

Jabłka

Zielone jabłuszko
Jablka gotujemy na małym ogniu około 10 minut

Owoce obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka , zalewamy wodą i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy około 10 minut aby jabłka zmiękły ale nie rozgotowały się. Po tym czasie w dodajemy jedną zieloną galaretkę i żelatynę. Mieszamy aż się rozpuszczą i pozostawiamy aby przestygło.

Warstwy

Zielone jabłuszko
Na wierzch wlewamy jabłka w galaretce

Na upieczonym i przestudzonym biszkopcie rozsmarowujemy gęstniejąca piankę w kolorze zielonym, na nią wlewamy gęstniejąca już galaretkę z owocami. Całość pozostawiamy aby warstwy całkowicie stężały.