Sposób przygotowania:
Zielone jabłuszkoBiszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem. Do ubitej piany dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku. Obie mąki przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do masy jajecznej.
Pieczenie
Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.
pianka
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i lekko studzimy. Jogurt naturalny mieszamy z zielonym barwnikiem aż otrzymamy pożądany kolor, a następnie dodajemy do ubitej śmietany. Na samym końcu mieszamy masę z gęstniejąca żelatyną.
Jabłka
Owoce obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka , zalewamy wodą i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość gotujemy około 10 minut aby jabłka zmiękły ale nie rozgotowały się. Po tym czasie w dodajemy jedną zieloną galaretkę i żelatynę. Mieszamy aż się rozpuszczą i pozostawiamy aby przestygło.
Warstwy
Na upieczonym i przestudzonym biszkopcie rozsmarowujemy gęstniejąca piankę w kolorze zielonym, na nią wlewamy gęstniejąca już galaretkę z owocami. Całość pozostawiamy aby warstwy całkowicie stężały.