Sposób przygotowania:
Serniczek "zielone jabłuszko"
Sernik: białka ubic na sztywną pianę z cukrem kryształem. Pozostałe składniki dokładnie zmiksować. Białka poączyć łyżką z masą serową. Serrnik upiec w blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia w temp 160st. prze godzinę. Ostudzić. Masa: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, cały czas ucierając dodawać po łyżce ajerkoniaku. Wyłożyć na sernik. Schłodzić. Galaretki rozpuścić w szkl. gorącej wody, ostudzić i wymieszać z jabłkami. Tężejącą galaretkę wylać na masę. Masa śmietankowa: do garnuszka wlać mleko i dodać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać. Dodać ziarenka wanilii. ostudzić. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Wylać na galaretkę, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić.