Sposób przygotowania:
Zielone jabłuszko 2
Biszkopt piaskowy:
Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy tak długo aż cały cukier będzie rozpuszczony. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę o wymiarach 38 x 25 cm, dno blaszki wyłożone jest papierem. Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Gotujemy budyń. Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy, do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko wraz mąkami. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch dodając olejek śmietankowy i porcjami zimny budyń. Cały czas ucieramy krem.
Masa jabłkowa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, studzimy. W międzyczasie myjemy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do zimnej galaretki dodajemy starte jabłka. Masę odstawiamy do momentu dopóki nie zacznie tężeć.
Posypka:
Na dużej szerokiej patelni topimy masło wsypujemy cukier i kokos, mieszamy do uzyskania jasno złotego koloru. Zdejmujemy z pieca i wsypujemy na blaszkę do ostygnięcia.
Składanie ciasta:
Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i odwracamy, zdejmujemy papier. Biszkopt wkładamy do blaszki na dnie i bokach której jest papier do pieczenia; spód biszkoptu staje się górą. Na biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego, powierzchnię wyrównujemy. Na krem dajemy tężejąca masę jabłkową. Ciasto odkładamy do lodówki aby masa jabłkowa całkowicie stężała. Następnie wykładamy pozostały krem budyniowy, powierzchnię wyrównujemy i na wierzchu posypujemy posypką. Posypkę lekko dociskamy do kremu. Ciasto wkładamy do lodówki aby dobrze stężało. Najlepiej smakuje schłodzone.
SMACZNEGO!
Żółtka oddzielamy od białek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier, ubijamy tak długo aż cały cukier będzie rozpuszczony. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę o wymiarach 38 x 25 cm, dno blaszki wyłożone jest papierem. Biszkopt pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Krem:
Gotujemy budyń. Połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym gotujemy, do gotującego mleka wlewamy wymieszane mleko wraz mąkami. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puch dodając olejek śmietankowy i porcjami zimny budyń. Cały czas ucieramy krem.
Masa jabłkowa:
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wrzącej wody, studzimy. W międzyczasie myjemy jabłka i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Do zimnej galaretki dodajemy starte jabłka. Masę odstawiamy do momentu dopóki nie zacznie tężeć.
Posypka:
Na dużej szerokiej patelni topimy masło wsypujemy cukier i kokos, mieszamy do uzyskania jasno złotego koloru. Zdejmujemy z pieca i wsypujemy na blaszkę do ostygnięcia.
Składanie ciasta:
Zimny biszkopt wyjmujemy z blaszki i odwracamy, zdejmujemy papier. Biszkopt wkładamy do blaszki na dnie i bokach której jest papier do pieczenia; spód biszkoptu staje się górą. Na biszkopt wykładamy połowę kremu budyniowego, powierzchnię wyrównujemy. Na krem dajemy tężejąca masę jabłkową. Ciasto odkładamy do lodówki aby masa jabłkowa całkowicie stężała. Następnie wykładamy pozostały krem budyniowy, powierzchnię wyrównujemy i na wierzchu posypujemy posypką. Posypkę lekko dociskamy do kremu. Ciasto wkładamy do lodówki aby dobrze stężało. Najlepiej smakuje schłodzone.
SMACZNEGO!
Cukiereczek13