Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Zielone kluseczki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski podawać z sosem lub polane topionym masłem.

Zielone kluseczki.

Składniki:

Zielone kluseczki.

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone kluseczki.
Na patelni rozgrzać masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew i szpinak dodać do cebuli, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawą maggi w płynie. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, Do miski wsypać bułkę tartą, wymieszać z mąką, dodać jajka, szczypiorek, utarty żółty ser, przestudzony szpinak. Wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi rękami formować nieduże kuleczki i wrzucać na wrzącą osoloną wodę. Gotować około 15 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.