Sposób przygotowania:
Zielone kluski Eli z mięsem
Mięso włożyć do garnka z wrzącą wodą dodać liście laurowe,ziele angielskie ,sól i ugotować do miękkości. Mięso wyjąć (wywar zachować-można na nim ugotować zupę) i ostudzić. 2 cebule i czosnek obrać z łupinek. Mięso,cebulę i czosnek zmielić maszynką. Do mięsa dodać przyprawę,sól,pieprz i wyrobić masę. Bób umyć,zalać osolonym wrzątkiem i ugotować do miękkości. Ugotowany bób odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i obrać ze skórek. Ziemniaki obrać,umyć,zalać osoloną wodą i gotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Bób i ziemniaki zmielić maszynką. Do bobu i ziemniaków dodać jajka,wiórki margaryny,mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. 4 cebule obrać i pokroić w grubszą kostkę. Na patelni roztopić smalec,dodać cebulę i smażyć aż się lekko zrumieni. Z ciasta kluskowego brać kawałki rozpłaszczać na dłoni posypanej mąką pszenną,nakładać farsz i sklejać okrągłe kluski. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do wrzątku wrzucać partiami kluski,zamieszać żeby się nie posklejały i gotować około 8 minut od wypłynięcia na powierzchnię.. Kluski wyjąć łyżką cedzakową na talerze i okrasić cebulką przesmażoną na smalcu. Smacznego!