Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

,,Zielone'' mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne kotlety mielone z groszkiem zielonym ,oliwkami i zieleniną.Możemy je podać z dowolnymi dodatkami np.ziemniakami i ulubioną surówką.Ja podałam dodatkowo z dipem meksykańskim.

,,Zielone'' mielone

Składniki:

,,Zielone'' mielone

 

  • 25 dag surowej szynki wieprzowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki zielonego groszku ( mrożonego,świeżego lub z puszki )
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • koperek według uznania (mrożony,świeży lub suszony )
  • natka pietruszki według uznania (mrożona,świeża lub suszona )
  • 1 jajko
  • 1 bułka namoczona i odciśnięta ( w mleku lub wodzie )

 

  • dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

,,Zielone'' mielone
1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy.Cebulę i czosnek obieramy.Następnie mięso mielimy w maszynce razem z czosnkiem,cebulą i bułką. 2. Do masy mięsnej wbijamy jajko,dodajemy groszek,pokrojone oliwki,drobno pokrojoną natkę pietruszki i koperek,mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą,pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. 3. Z masy mięsnej formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.Następnie smażymy na oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia. 4.Usmażone kotleciki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.