Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do ciasta na pierogi dodałam młodego jęczmienia. Pierożki mają piękny, zielony kolor i są bardzo smaczne.

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, osączyć. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Nadzienie:

Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażyć posiekany por i czosnek. Następnie wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania. Połączyć z ugotowaną kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

Ciasto:

Masło rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewać płyn i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 20-30 minut. Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, włożyć porcję farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić.

Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

Podawać z usmażonym na smalcu wędzonym boczkiem lub cebulką.
Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Do mąki dodać młody jęczmień, sól i szczyptę proszku do pieczenia.
Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Do podsmażonego pora wsypać pieczarki i odparować.
Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Podsmażone pieczarki połączyć z kaszą i przyprawami.
Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Ciasto rozwałować, pokroić i nałożyć farsz.
Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną
Bardzo dokładnie zlepić i ugotować w osolonej wodzie.