dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ziemniaczana szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 250
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szarlotka na kruchym cieście z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Smaczne i proste w przygotowaniu ciasto.

Ziemniaczana szarlotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaczana szarlotka

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana szarlotka
Ziemniaki mielimy. Do ziemniaków dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, masło, cukier i jajko. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie nierówne części. Schładzamy w lodówce. Obrane jabłka kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy do rondla, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Dusimy do miękkości. 3/3 części ciasta wylepiamy dno tortownicy i podpiekamy w piekarniku. Na cieście układamy jabłka i posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach. Smacznego!
Ziemniaczana szarlotka
Wszystkei składniki ciasta łączymy ze sobą.
Ziemniaczana szarlotka
Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie nierówne części.
Ziemniaczana szarlotka
Pokrojone jabłka dusimy z cynamonem i rodzynkami.
Ziemniaczana szarlotka
Na podpieczone ciasto wykładmay jabłka i pozostałe ciasto.