Sposób przygotowania:
Szarlotka krówkowa
KRUCHE CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem i solą. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekamy z margaryną. Dodajemy utarte jajka , wszystko dobrze zagniatamy. Ciasto dzielimy na części - 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki 25x35 cm posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką- boki blaszki też wykładamy ciastem ! Blaszkę wstawiamy do lodówki. Pozostałą część ciasta wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na ósemki lub ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. BUDYŃ: Gotujemy budyń z podanych składników, dodając tyle cukru, ile jest w przepisie oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Na rozwałkowanym cieście układamy kawałki jabłek, posypujemy połową rodzynek i migdałami, a na nich rozprowadzamy gorący budyń. Budyń posypujemy pozostałymi rodzynkami. Wierzch posypujemy startą na tarce częścią ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ok. 45-50 minut w temp. 180 st.C. Upieczone i ( niekoniecznie ) wystudzone ciasto polewamy polewą krówkową. U mnie niestety ta szarlotka zniknęła prawie cała jeszcze ciepła i nie zdążyłam polać polewą ;)) Tą resztkę, która pozostała ( jakieś 1/3 ciasta ) posypałam cukrem pudrem :)) SMACZNEGO :)