Sposób przygotowania:
Szarlotka kokosowa
Do maki dodajemy cukier ,masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczypte soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy kruche ciasto ,robimy z niego kulkę i wkładamy na 30min. do lodówki . Formę o wym.26 na 38 wykładamy papierem do pieczenia,na papier wykładamy kruche ciasto, nakłuwamy widelcem ,posypujemy tarta bułka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180% na 15.minut. W tym czasie robimy mase z jabłek. Jabłka obieramy ,opłukujemy ,zcieramy na tarce o grubych oczkach ,do jabłek dodajemy galaretki w proszku, sok z połowy cytryny i otarta ,wczesniej sparzona skórkę z jednej cytryny.Mase jabłkową mieszamy i układamy na podpieczonym cieście ,wkładamy na 20-25 minut do piekarnika. Białka ubijamy na sztywno dodajac cukier ,wiórki kokosowe i makę ziemniaczaną ,delikatnie mieszamy i gotowa beze wykładamy na szarlotkę ,wyrównujemy ,posypujemy cynamonem i wkładamy jeszcze do piekarnika na 15min. SMACZNEGO
luna
pacpaw