andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Szarlotka kokosowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szarlotka z bezą kokosową i cynamonem

Szarlotka kokosowa

Składniki:

Szarlotka kokosowa

 

  • Na kruche ciasto
  • 3szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • paczka masła 200g
  • 1 łyzka oleju
  • 2 czubate łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyzka tartej bułki

 

  • Na masę
  • 2kg jabłek
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1cytryna

 

  • Na beze
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • paczka 20dag.wiórek kokosowych
  • 1 łyzka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka kokosowa
Do maki dodajemy cukier ,masło, żółtka, olej, proszek do pieczenia i szczypte soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy kruche ciasto ,robimy z niego kulkę i wkładamy na 30min. do lodówki . Formę o wym.26 na 38 wykładamy papierem do pieczenia,na papier wykładamy kruche ciasto, nakłuwamy widelcem ,posypujemy tarta bułka i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180% na 15.minut. W tym czasie robimy mase z jabłek. Jabłka obieramy ,opłukujemy ,zcieramy na tarce o grubych oczkach ,do jabłek dodajemy galaretki w proszku, sok z połowy cytryny i otarta ,wczesniej sparzona skórkę z jednej cytryny.Mase jabłkową mieszamy i układamy na podpieczonym cieście ,wkładamy na 20-25 minut do piekarnika. Białka ubijamy na sztywno dodajac cukier ,wiórki kokosowe i makę ziemniaczaną ,delikatnie mieszamy i gotowa beze wykładamy na szarlotkę ,wyrównujemy ,posypujemy cynamonem i wkładamy jeszcze do piekarnika na 15min. SMACZNEGO