Sposób przygotowania:
Ziemniaczana z pomidorkami i serem
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę .Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego ok 1-2 listki i dwóch kostek bulionowych warzywnych albo drobiowych .Cebulę obieramy i siekamy w kosteczkę i podsmażamy na maśle ,dodajemy posiekane pomidorki .Mieszamy . Dodajemy łyżkę papryki czerwonej słodkiej .Mieszamy ,dodajemy 1 łyżkę mąki -mieszamy dobrze . Zalewamy kubkiem gotującej się zupy .Dobrze mieszamy ,żeby nie było grudek .Wlewamy wszystko do garnka z zupą .Dodajemy makaron nitki -mieszamy . Gotujemy doprawiamy solą ,pieprzem do smaku .Gdy makaron będzie ugotowany zaciągamy śmietanką .Już nie gotujemy ,Wlewamy na talerz posypujemy pokrojonym żółtym serem .