aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna i szybka zapiekanka

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Składniki:

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

 

  • 40dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dkg boczku
  • 7 dużych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki śmietany
  • parmezan
  • do smaku: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem
Obraną cebulę oraz boczek pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na odrobinie oliwy. Wrzucić mięso oraz przecier i wymieszać. Oprószyć solą oraz pieprzem i krótko podsmażyć. Obrane ziemniaki ugotować i zmielić na maszyne. Dodać do ziemniaków masło, śmietanę oraz sól i pieprz. Starannie całość wymieszać. Przygotować naczynie żaroodporne wysmarowując je masłem. Na dno naczynia ułożyć mięso, następnie warstwę ziemniaków. Wierzch posypać startym parmezanem. Piec około pół godziny w temp. 175 stopni.