Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczane naleśniki z twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Naleśniki w nieco innej wersji niż tradycyjne

Ziemniaczane naleśniki z twarogiem

Składniki:

Ziemniaczane naleśniki z twarogiem

 

  • 1 kg ziemniaki gotowane,
  • 3 łyżki mąka,
  • 10 dag masło,
  • 7 szt jajka,
  • 200 ml śmietanka,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 30 dag ser twarogowy,
  • 1 łyżka mięta siekana,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane naleśniki z twarogiem
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, włożyć do miski wymieszać z mąka i połową śmietanki. Następnie ucierać dodając po 1 jajku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce na 15 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Ser twarogowy przemleć w maszynce, dodać pozostałą śmietankę, miętę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z ciasta upiec na maśle cienkie naleśniki, posmarować farszem, posypać szczypiorkiem i złożyć.