teresa_rm

teresa_rm

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Ziemniaczane oponki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Śmiało mogą zastapić tradycyjne serowe oponki

Ziemniaczane oponki

Składniki:

Ziemniaczane oponki

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane oponki
Ziemniaki obrać i ugotować.Po ostudzeniu przecisnąć przez praskę lub zmielić.Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną.Jajka,drożdże,cukier i śmietanę razem utrzeć-dodać do mąki razem z ziemniakami.Wszystko razem zagnieść i wyrobić na gładką masę.Rozwałkować na grubość ok. 1 cm.Za pomocą szklanki wykrawać kółka,a następnie za pomocą kieliszka w dużym kółku małe kółeczka.Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.Małe kółeczka możemy nadziać marmoladą i również usmażyć jako małe pączki.Posypujemy cukrem pudrem.