anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Pierogi z serem dla początkujących

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gdy zostanie nam ciasta,wkładamy do foliowego woreczka i zamrażamy,potem tylko wyjmujemy ,rozmrażamy,podsypujemy mąką i zużywamy.

Pierogi z serem dla początkujących

Składniki:

Pierogi z serem dla początkujących

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem dla początkujących
Zagnieść ciasto,rozwałkować ,wykrawać placki szklanką lub robić wałeczki jak na kopytka,kroić na kawałki i wałkować placuszki,lub wycinać większe kwadraty i zlepiać na ukos,podobnie jak uszka. Ser zmielić,dodać cukier,cukier waniliowy,żółtka,mąkę ziemniaczaną,wyrobić farsz. Nadziewać pierogi,zlepiać,gotować w dużej ilości lekko osolonej wody,z dodatkiem 1 łyżki oleju,2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerz,śmietanę wymieszać z 1 łyżeczką cukru,polać pierogi i posypać cynamonem. Smacznego.