Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziemniaczane pierożki z powidłami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierożki są pyszne i chrupiące

Ziemniaczane pierożki z powidłami

Składniki:

Ziemniaczane pierożki z powidłami

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczane pierożki z powidłami
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać przemielony w maszynce ser twarogowy, zimne ziemniaki, mąkę ziemniaczaną, aromat, masło i cukier puder. Szybko zarobić ciasto. Niezbyt cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, nakładać powidła i zlepiać brzegi tworząc ozdobny warkocz. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, warkoczem do góry. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem. Piec w temp 180 stopni na złoty kolor.