Sposób przygotowania:
Ziemniaczane rogaliki
Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, mąkę przesiać od razu na ziemniaki razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka oraz margarynę pokrojoną w kostkę, zagnieść gładkie ciasto konsystencji jak na kopytka, Gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać troszkę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na trójkąty i każdy od szerszego końca posmarować marmoladą, zwinąć rogale( u mnie zwijały dzieci więc rogale są tylko w nazwie:)). Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdego posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp.180st do uzyskania złotego koloru mi to zajęło około 25 min, po upieczeniu zimne posypać cukrem pudrem.
msewka