uka

uka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ziemniaczne kluski z jabłkiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Danie z samych jesiennych skarbów: ziemniaki, orzechy włoskie, jabłka. Idealne na słodki ale i zdrowy obiad lub kolację.

Ziemniaczne kluski z jabłkiem i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ziemniaczne kluski z jabłkiem i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaczne kluski z jabłkiem i orzechami
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki ostudzić i zmielić (lub ugnieść tłuczkiem). Wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i wyrobić ciasto. Odrywać porcje ciasta i formować kulki.

Do połowy ulepionych kulek wcisnąć ćwiartki lub połówki łuskanych orzechów włoskich, a do drugiej połowy kulek wcisnąć podobnej wielkości cząstki jabłka.

Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować od wypłynięcia 3 minuty. Odcedzić. Resztę jabłek i orzechów pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać jabłka, orzechy oraz kluski. Posypać ksylitolem, cynamonem i otrębami.

Smażyć do zarumienienia.
Ziemniaczne kluski z jabłkiem i orzechami

Tagi:

ziemniaki