Sposób przygotowania:
Ziemniaczne kluski z jabłkiem i orzechami
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki ostudzić i zmielić (lub ugnieść tłuczkiem). Wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną i wyrobić ciasto. Odrywać porcje ciasta i formować kulki.
Do połowy ulepionych kulek wcisnąć ćwiartki lub połówki łuskanych orzechów włoskich, a do drugiej połowy kulek wcisnąć podobnej wielkości cząstki jabłka.
Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować od wypłynięcia 3 minuty. Odcedzić. Resztę jabłek i orzechów pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać jabłka, orzechy oraz kluski. Posypać ksylitolem, cynamonem i otrębami.
Smażyć do zarumienienia.
Do połowy ulepionych kulek wcisnąć ćwiartki lub połówki łuskanych orzechów włoskich, a do drugiej połowy kulek wcisnąć podobnej wielkości cząstki jabłka.
Wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować od wypłynięcia 3 minuty. Odcedzić. Resztę jabłek i orzechów pokroić w średnią kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać jabłka, orzechy oraz kluski. Posypać ksylitolem, cynamonem i otrębami.
Smażyć do zarumienienia.