Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ziemniaki Chasseur

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ziemniaki umyć, obrac, opłukać, pokrajać w plastry, zalać wrzącą, osoloną wodą i

Ziemniaki Chasseur

Składniki:

Ziemniaki Chasseur

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia
  • natka pietruszki
  • 100 g twardego sera zółtego
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • sól
  • gałak muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki Chasseur
Ziemniaki umyć, obrac, opłukać, pokrajać w plastry, zalać wrzącą, osoloną wodą i gotować ok 20 minut. Odcedzić. pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plastry. Ziemniaki ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przekładając pomidorami i przesypując opłukanymi kaparami oraz przyprawami. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Wlewać powoli zimne mleko mieszając trzepaczką. Zagotować, lekko przestudzić, połączyć z żółtkami i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Zalać ziemniaki, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku.