Sposób przygotowania:
Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami
Zaczynamy od oczyszczenia , umycia i osuszenia kurek. Większe pokroić . Smażyć na maśle z łyżka oleju ( ok. 15 minut)aż odparuje z nich sok . Połowę kurek wyjąć z tłuszczu i odłożyć - resztę zmiksować z masłem na pastę *** Zmielić mięso. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na oleju . Wymieszać mięso ,połowę pasty z kurek, 2/3 natki pietruszki , 1/3 kurek zdjętych z patelni w całości - usiekanych by były drobniejsze , 4 łyżki wody. Wyrobić dokładnie. Doprawić solą , pieprzem i maggi w płynie. Ziemniaki obrać . Umyć . Spody ziemniaków ściąć nożem na płasko . Od góry wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu ). W puste miejsca włożyć farsz . Ziemniaki ułożyć w garnku o szerokim dnie . Pomiędzy nimi wsypać to co wydrążyliśmy z ziemniaków , wsypać odłożone kurki , resztę pasty kurkowej. Zalać wodą i dusić na małym gazie 40 minut. Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos . Podawać posypane obficie natką pietruszki. * Ja zmieliłam jeden spory kotlet schabowy ale można użyć mięsa od szynki , gulaszowego itp. - byle chude. **W zimie można użyć kurki zamrożone ( smażone w maśle ) *** Można użyć w zimie mniej kurek ale za to masło kurkowe - to juz zależy od tego co mamy