SUPERPRZEPIS

Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami Więcej zdjęć (5)

Pracochłonne . Ale warte tego by je robić . Zapach duszących się ziemniaczków nie do opisania .

Składniki:

Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami

 

  • 6 średnich ziemniaków
  • 20 dag kawałek schabu bez kości ( lub inny kawałek chudej wieprzowiny)
  • 10 dag świeżych kurek
  • 1 średnia cebula
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • przyprawa do zup i sosów
  • sól
  • pieprz mielony
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 1,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami
Zaczynamy od oczyszczenia , umycia i osuszenia kurek. Większe pokroić . Smażyć na maśle z łyżka oleju ( ok. 15 minut)aż odparuje z nich sok . Połowę kurek wyjąć z tłuszczu i odłożyć - resztę zmiksować z masłem na pastę *** Zmielić mięso. Cebulę pokroić drobno i usmażyć na złoto na oleju . Wymieszać mięso ,połowę pasty z kurek, 2/3 natki pietruszki , 1/3 kurek zdjętych z patelni w całości - usiekanych by były drobniejsze , 4 łyżki wody. Wyrobić dokładnie. Doprawić solą , pieprzem i maggi w płynie. Ziemniaki obrać . Umyć . Spody ziemniaków ściąć nożem na płasko . Od góry wydrążyć łyżeczką ( to co wydrążymy odłożyć - przyda się do sosu ). W puste miejsca włożyć farsz . Ziemniaki ułożyć w garnku o szerokim dnie . Pomiędzy nimi wsypać to co wydrążyliśmy z ziemniaków , wsypać odłożone kurki , resztę pasty kurkowej. Zalać wodą i dusić na małym gazie 40 minut. Dolać śmietankę . Dusić jeszcze 10 minut. Doprawić sos . Podawać posypane obficie natką pietruszki. * Ja zmieliłam jeden spory kotlet schabowy ale można użyć mięsa od szynki , gulaszowego itp. - byle chude. **W zimie można użyć kurki zamrożone ( smażone w maśle ) *** Można użyć w zimie mniej kurek ale za to masło kurkowe - to juz zależy od tego co mamy
Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami
Przygotować farsz do nadziewania ziemniaków
Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami
Obrane i umyte ziemniaki wydrążyć łyżeczką
Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami
Nasziane ziemniaki umieścić w garnku i zalać wodą
Ziemniaki faszerowane mięsem z kurkami
Dusić przez 40 minut- dodać śmietankę - doprawić