agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

ziemniaki nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ziemniaki nadziewane............

ziemniaki nadziewane

Składniki:

ziemniaki nadziewane

 

  • Ziemniaki 10 szt.
  • Pieczarki 5 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Resztki mięsa pieczonego lub gotowanego
  • Siekana natka pietruszki 1 łyżka
  • Groszek konserwowy 3 łyżki
  • Masło 2 łyżeczki
  • Śmietana 1 łyżka
  • Żółtko 1 szt.
  • Sól
  • Pieprz
  • Curry
  • Ser żółty starty 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

ziemniaki nadziewane
Ziemniaki obrać cienko, odciąć ¼ części i wydrążyć specjalną łyżeczką środki. Wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i krótko zagotować. wyjąć i osączyć z wody. Umyte, oczyszczone pieczarki i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na tłuszczu, wymieszać z pokrojoną drobno mięsem, groszkiem, śmietaną, żółtkiem i natką pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i curry. Farszem nadziać ziemniaki, posypać startym serem i upiec w nagrzanym piekarniku.