Sposób przygotowania:
Ziemniaki nadziewane farszem z kiełbasy
Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w łupinach. Gdy są jeszcze pół- twarde, odcedzić, ostudzić, obrać. Z każdego ziemniaka z płaskiej strony łyżeczką wydrążyć miąższ, pozostawiając warstwę 1 cm. Posiekaną cebulę, wydrążony z ziemniaków miąższ i pokrojoną kiełbasę podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i zmielić w maszynce, przestudzić, dodać jajko, przyprawić do smaku, wymieszać. Wydrążone ziemniaki wewnątrz oprószyć solą i pieprzem, napełnić farszem i posypać bułką tartą. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki cienko pokrojonej słoniny. Na nich ułożyć przygotowane ziemniaki, wstawić do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika, zapiec. Podawać z sosem i surówką.