Sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczone z dynią w marynacie
Najpierw przygotowujemy dynię w marynacie. Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i miękkiego miąższu i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W słoiku litrowym układamy warstwę plasterków dyni, solimy ją i pieprzymy, posypujemy czterema ząbkami czosnku, kładziemy liść laurowy i 3 ziela angielskie. Tworzymy w ten sposób 3 warstwy. Słoik zalewamy oliwą dodajemy ocet winny. Odstawiamy do zamarynowania na 3 dni do lodówki. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy warstwę ziemniaków, którą solimy. Na niej układamy warstwę dyni z czosnkiem. Dynię posypujemy ziołami wedle uznania. Na koniec znów dajemy ziemniaki i kilka gałązek tymianku, ponownie solimy, polewamy oliwą. Całość zakrywamy folią spożywczą i pieczemy przez 30/40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około 15 minut, aż ziemniaki się zarumienią.