Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ziemniaki po cabańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Jest to potrawa regionalna ziemi chrzanowskiej. Można przygotowywać je w kociołku na ognisku lub w garnku w domu.

Ziemniaki po cabańsku

Składniki:

Ziemniaki po cabańsku

 

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki po cabańsku
Warzywa obieramy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Marchewkę, buraka i kiełbasę kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka, a boczek w paski. Na dno garnka wrzucamy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Nakładamy porcję ziemniaków, porcję cebuli, kiełbasy, marchewki, buraka oraz boczku. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Oprószamy solą i pieprzem. Znów nakładamy kolejną warstwę ziemniaków i pozostałych składników. Tak postępujemy, aż do wyczerpania składników. Wierzch oprószamy solą oraz pierzem. Garnek przykrywamy i stawiamy na małym ogniu. Dusimy do miękkości.