Sposób przygotowania:
Ziemniaki w sosie serowym
Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mąkę, starannie wymieszać, lekko zrumienić, stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotować na małym ogniu, przez 10 minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać ser, śmietanę lub jogurt, wrzucić pomidory. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem, szczyptą cukru i sokiem cytrynowym, starannie wymieszać, lekko zagrzać, nie gotować. Ser utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, posiekać jak najdrobniej. W rondlu o grubym dnie rozgrzać mocno oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mąkę, starannie wymieszać, lekko zrumienić, stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotować na małym ogniu, przez 10 minut, stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać ser, śmietanę lub jogurt, wrzucić pomidory. Posolić do smaku, przyprawić pieprzem, szczyptą cukru i sokiem cytrynowym, starannie wymieszać, lekko zagrzać, nie gotować. Ziemniaki ugotować, odcedzić, gorące polać sosem, posypać natka i koperkiem, podawać..
Persik