Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ziemniaki z cukinią i dynią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ziemniaki z cukinią i dynią są pyszne z maślanką, zsiadłym mlekiem lub kefirem.

 Ziemniaki z cukinią i dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ziemniaki z cukinią i dynią

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 5 dag wędzonej słoniny
  • 15-20 dag dyni
  • 15-20 dag cukinii
  • 25-30 dag kiełbasy cienkiej
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypioru

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z cukinią i dynią
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na plasterki, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na półmiękko, odcedzić. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni, wsypać pokrojony por, zeszklić. Następnie kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w półplasterki. Podsmażony por przesunąć na bok patelni. Na patelnię wsypać kiełbasę i lekko zrumienić. Kiełbasę z porą wyłożyć na drugą patelnie lub przesunąć na bok. Na tłuszczu po smażeniu pora i kiełbasy poddusić obraną i pokrojona w kostkę cukinię i dynię, wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wsypać podgotowane ziemniaki, zrumienić. Do rumianych ziemniaków dodać usmażone warzywa z kiełbasą, pokrojoną ugotowaną marchewkę, szczypior, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, podsmażyć.
 Ziemniaki z cukinią i dynią
Na stopionej wędzonej słoninie podsmażyć pokrojony por
 Ziemniaki z cukinią i dynią
Cukinię i dynię bez włukien obrać i pokroić w kostkę
 Ziemniaki z cukinią i dynią
Wszystkie podsmażone warzywa wymieszać z kiełbasą
 Ziemniaki z cukinią i dynią
Obgotowane plasterki ziemniaków zrumienić na rozgrzanym oleju