Sposób przygotowania:
Ziemniaki z cukinią i dynią
Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić na plasterki, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na półmiękko, odcedzić. Słoninę pokroić w kostkę, wytopić na patelni, wsypać pokrojony por, zeszklić. Następnie kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w półplasterki. Podsmażony por przesunąć na bok patelni. Na patelnię wsypać kiełbasę i lekko zrumienić. Kiełbasę z porą wyłożyć na drugą patelnie lub przesunąć na bok. Na tłuszczu po smażeniu pora i kiełbasy poddusić obraną i pokrojona w kostkę cukinię i dynię, wymieszać. Na drugiej patelni rozgrzać olej, wsypać podgotowane ziemniaki, zrumienić. Do rumianych ziemniaków dodać usmażone warzywa z kiełbasą, pokrojoną ugotowaną marchewkę, szczypior, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, podsmażyć.