Sposób przygotowania:
Ziemniaki z ogniska pieczone z karkówką
Ziemniaczki, marchewkę oraz cebulkę obrać i umyć. Garnek wysmarować smalcem, a na jego dnie położyć skórę od boczku (jeśli mamy - nie jest to konieczne). Ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na dnie garnka (troszkę odłożyć na wierzch). Kiełbasę pokroić w półplasterki i ułożyć na ziemniaczkach. Przykryć plastrami marchewki. Na to ułożyć pokrojoną cebulkę. Dodać pokrojony w plastry boczek. Karczek pokroić w kostkę. Ułożyć w naczyniu na boczku. Oprószyć przyprawami. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dodać troszkę smalcu. Przykryć resztą ziemniaków. Ponownie oprószyć przyprawami. Znowu dodać troszkę smalcu. Piec przez około godzinę nad ogniskiem. Wysypać do miseczki i wymieszać. Podawać na gorąco.
Nina W.