Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ziemniaki z rybą po iberyjsku

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 4

Ziemniaki obrać umyć i ugotować w osolonym wrzątku. ostudzić, pokroić w talarki.

Ziemniaki z rybą po iberyjsku

Składniki:

Ziemniaki z rybą po iberyjsku

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 kg ugotowanych małych ziemniaków
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl bialego wytrawnego wina
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 cytryna
  • natka pietruszki
  • olej

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z rybą po iberyjsku
Ziemniaki obrać umyć i ugotować w osolonym wrzątku. ostudzić, pokroić w talarki. Filety z dorsza umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Usmażyć na oleju, zdjąć z patelni i odłożyć. Papryki oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kostkę i przesmażyć. Podobnie postąpić z cebulą. Dodać ziemniaki, rybę i musztardę, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i smażyć ok 5 minut. Jajka rozkłócić z solą, winem i pieprzem. Wlać na patelnię i podgrzewać aż jajka się zetną. Następnie dodać oliwki, pokrojoną na ćwiartki cytrynę i posiekaną natkę pietruszki. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.