Sposób przygotowania:
Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Ziemniaki skrobie i gotuje na półmiękko w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowuje sos beszamelowy. Z masła i mąki robie zasmażkę, a następnie cały czas mieszając powoli dodaje mleko i gotuje aż do zgęstnienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką.
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
W naczyniu żaroodpornym układam pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypuje koperkiem, polewam sosem beszamelowym i posypuje wiórkami sera.
Ziemniaki zapiekam do chwili zrumienienia wierzchu.
W tym czasie przygotowuje sos beszamelowy. Z masła i mąki robie zasmażkę, a następnie cały czas mieszając powoli dodaje mleko i gotuje aż do zgęstnienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką.
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
W naczyniu żaroodpornym układam pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypuje koperkiem, polewam sosem beszamelowym i posypuje wiórkami sera.
Ziemniaki zapiekam do chwili zrumienienia wierzchu.
andzia67