mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny sposób na obiad:)

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Ziemniaki skrobie i gotuje na półmiękko w osolonej wodzie.
W tym czasie przygotowuje sos beszamelowy. Z masła i mąki robie zasmażkę, a następnie cały czas mieszając powoli dodaje mleko i gotuje aż do zgęstnienia. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką.
Piekarnik nagrzewam do 200 st. C.
W naczyniu żaroodpornym układam pokrojone w grube plastry ziemniaki, posypuje koperkiem, polewam sosem beszamelowym i posypuje wiórkami sera.
Ziemniaki zapiekam do chwili zrumienienia wierzchu.
Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Ziemniaki dokładnie szoruję i gotuję na pól miękko, studzę
Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
W formie żaroodpornej układam plastry ziemniaków, posypuje koperkiem, polewam beszamelem