beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Ziemniaki z farszem kiełbasiano-pieczark

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Ziemniaki z farszem kiełbasiano-pieczark

Składniki:

Ziemniaki z farszem kiełbasiano-pieczark

 

  • 10 dużych, w  miarę okrągłych ziemniaków podobnej wielkości

 

  • Nadzienie:
  • 30 dag kiełbasy,
  • 20 dag pieczarek,
  • 2  cebule,
  • sucha bułka kajzerka,
  • jajka,
  • tłuszcz do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • szklanka gęstej śmietany,
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania:

Ziemniaki z farszem kiełbasiano-pieczark
Ziemniaki umyć, obrać, wydrążyć środki, obgotować przez kilka minut we wrzącej osolonej wodzie. Namoczyć bułkę, obrać pieczarki i  cebulę, opłukać i  drobno pokrajać. Podsmażyć na tłuszczu razem z  pokrajaną kiełbasą. Następnie ostudzić, wymieszać z  jajkami i  wyciśniętą bułką, doprawić do smaku pieprzem i  solą. Ziemniaki napełnić farszem i  umieścić w  żaroodpornym naczyniu. Zalać śmietaną, posypać startym żółtym serem i  zapiec w  dobrze rozgrzanym piekarniku. Podawać najlepiej z  surówką.