kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 695]

Zimny sernik na biszkoptach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto to polecam szczególnie na upalne i gorące dni ze szklanką ulubionego napoju lub mrożonej kawy.

Zimny sernik na biszkoptach

Składniki:

Zimny sernik na biszkoptach

 

  • Pół kilograma zmielonego twarogu,
  • szklanka śmietany 30%,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 6 łyżeczek żelatyny,
  • biszkopty.
  • Posypka:
  • 1 łyżka masła i cukru,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych.

Sposób przygotowania:

Zimny sernik na biszkoptach
Mleko podgrzewamy tak żeby było dobrze ciepłe i wsypujemy do niego żelatynę, mieszamy. Zostawiamy aby napęczniała.

Twaróg i cukier przekładamy do dużej miski i miksujemy przez chwilę. Szklankę śmietany ubijamy na sztywną. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią wykładamy biszkopty.

Do twarogu dodajemy ubitą sztywną śmietanę i delikatnie mieszamy łyżką( nie miksujemy).

Żelatynę ponownie podgrzewamy żeby się rozpuściła, płynną żelatynę dodajemy do ciasta, mieszamy tak długo aż składniki się połączą. Wylewamy na przygotowaną blaszkę z biszkoptami.

Posypka:

Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem później dodajemy wiórki kokosowe. Smażymy aż wiórki zmienią kolor ( uważać bo się przypalają).

Przestudzoną posypką dekorujemy ciasto i wstawiamy do lodówki.