Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 921]

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycące mięso, pożywna kasza, warzywa na ciepło - to wszystko wchodzi w skład idealnego zimowego obiadu. Taki właśnie jest też skład mojej zapiekanki. Kropką nad i jest rozpływający się ser w kształcie płatków śniegu.

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami

Składniki:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami

Na pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 czerstwa kajzerka + mleko do namoczenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Dodatki

Sposób przygotowania:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami

ETAP 1:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami
Z masy mięsnej formujemy malutkie pulpeciki

Kajzerkę namaczamy w mleku, odciskamy.

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy drobno. Cebulę i czosnek podsmażamy na oleju.

Mięso łączymy z kajzerką, jajkiem, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem oraz musztardą. Wyrabiamy masę mięsną, z której formujemy małe kuleczki (robimy to zwilżonymi dłońmi).

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki.

ETAP 2:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami
Pieczarki, cebulę i papryki smażymy na oleju

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Papryki myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyszczamy i także kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy cebulę, pieczarki i paprykę. Gdy płyn z pieczarek odparuje, dodajemy przyprawy i pomidory z puszki.

Podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Doprawiamy do smaku.

ETAP 3:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami
Warzywa i pieczarki w sosie pomidorowym łączymy z kaszą

Na patelnię z warzywami wrzucamy kaszę. Całość mieszamy.

ETAP 4:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami
Nasze zapiekanki przygotowałam w kokilkach w kształcie serc

W małych kokilkach do zapiekania układamy warstwę kaszy z dodatkami, warstwę pulpecików, kolejną warstwę kaszy z dodatkami i znów pulpeciki.

ETAP 5:

Zimowa zapiekanka z mini-pulpecikami
Zapiekanki można przyozdobić śnieżynkami wyciętymi z sera żółtego

Kokilki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy 20 minut. Po 10 minutach pieczenia na wierzch zapiekanek wykładamy ser żółty (można z niego wyciąć np. śnieżynki).

Smacznego!