Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ziołowa szynka z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest o wiele razy smaczniejsza od wędlin kupowanych w sklepie.

Ziołowa szynka z rękawa

Składniki:

Ziołowa szynka z rękawa

 

  • 1,5 szynki wieprzowej bez kości,
  • 150 ml oleju,
  • ½ łyżki przyprawy uniwersalnej,
  • ½ łyżki papryki ostrej mielonej,
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Ziołowa szynka z rękawa
Olej mieszam z wszystkimi przyprawami. Szynkę wkładam do marynaty, nacieram i odstawiam na noc w chłodne miejsce. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Mięso piekę 2,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu szynkę wyjmuję z rękawa, studzę, a następnie wkładam do lodówki.