Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ziołowe kopytka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kopytka ziołowe można podawać podsmażone na smalcu lub oleju.

Ziołowe kopytka.

Składniki:

Ziołowe kopytka.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ziołowe kopytka.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych ziemniaków dodać jajka, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i drobno posiekane świeże zioła. Przyprawić do smaku pieprzem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować cienkie wałki, lekko spłaszczyć i pokroić w skośne kopytka. Wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty, wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do sosów lub podsmażane na tłuszczu.