reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ziołowy boczek długo pieczony

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny na ciepło, ale jeszcze lepszy po leżakowaniu w lodówce, do tego domowy chrzan prosto z ogrodu i danie godne świątecznego stołu.

Ziołowy boczek długo pieczony

Składniki:

Ziołowy boczek długo pieczony

 

  • 1,5 kg chudego boczku świeżego ( razem ze skórą)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej

 

  • dodatkowo
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Ziołowy boczek długo pieczony

przygotowanie

Ziołowy boczek długo pieczony
tymianek moze być suszony, ale pitruszka zdecydowanie swieża lub mrozona

Boczek myjemy i osuszamy, rozkrawamy wzdłuż szerszego boku, tak by po rozłożeniu dało jeden duży płat.

Przygotowujemy zioła:

czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą, dodajemy do ziół czyli posiekanej pietruszki, tymianku i ziół prowansalskich- dokładnie mieszamy i 3/4 rozsmarowujemy na mięsie.

przygotowanie

Ziołowy boczek długo pieczony
boczek rozkrawamy wzdółóż, ale nie dokońca

Boczek zwijamy tak by skóra została na zewnątrz i związujemy bawełnianym sznurkiem

Pozostałą częścią ziół smarujemy górę rolady.

Mięso szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 36 godzin.

pieczenie

Ziołowy boczek długo pieczony
po upieczeniu powstały sos można zblendować i wykorzystać jako smarowidełko do pieczywa

Po tym czasie folie zdejmujemy, a cebulę kroimy w pióra, wkładamy do dopasowanego wymiarem rondla.

Na cebuli układamy mięso, podlewamy odrobiną wody ( około 1/2 szklanki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy pod przykrycie przez 2,5 godziny - w międzyczasie mięso obracamy i polewamy wytworzonym się sosem
na ostatnie 30 minut mięso odkrywamy, polewamy sosem i pozwalamy mu się zrumienić

Razem mięso piecze się 3 godziny :)

Jeżeli chcemy podać na ciepło to odczekajcie 10-15 minut, odcinamy sznurek i kroimy w grubsze plastry.

Jeżeli na zimno, to po ostudzeniu i usunięciu sznurka wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego