Sposób przygotowania:
Ziołowy boczek długo pieczonyprzygotowanie

Boczek myjemy i osuszamy, rozkrawamy wzdłuż szerszego boku, tak by po rozłożeniu dało jeden duży płat.
Przygotowujemy zioła:
czosnek przeciskamy przez praskę i rozcieramy z solą, dodajemy do ziół czyli posiekanej pietruszki, tymianku i ziół prowansalskich- dokładnie mieszamy i 3/4 rozsmarowujemy na mięsie.
przygotowanie

Boczek zwijamy tak by skóra została na zewnątrz i związujemy bawełnianym sznurkiem
Pozostałą częścią ziół smarujemy górę rolady.
Mięso szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 36 godzin.
pieczenie

Po tym czasie folie zdejmujemy, a cebulę kroimy w pióra, wkładamy do dopasowanego wymiarem rondla.
Na cebuli układamy mięso, podlewamy odrobiną wody ( około 1/2 szklanki) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy pod przykrycie przez 2,5 godziny - w międzyczasie mięso obracamy i polewamy wytworzonym się sosem
na ostatnie 30 minut mięso odkrywamy, polewamy sosem i pozwalamy mu się zrumienić
Razem mięso piecze się 3 godziny :)
Jeżeli chcemy podać na ciepło to odczekajcie 10-15 minut, odcinamy sznurek i kroimy w grubsze plastry.
Jeżeli na zimno, to po ostudzeniu i usunięciu sznurka wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego
SylaUla
reanja
i też tak smakuje:)