Sposób przygotowania:
Ziołowy omlet z kurkami i nie tylko
Grzyby oczyścić, opłukać, dobrze osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Bekon pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać bekon, podsmażyć, dodać kurki i smażyć razem na ostrym ogniu ok. 5 min. - mieszać i odparować nadmiar wody, doprawić. Jajka wybić do dwóch miseczek, lekko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Do każdej miseczki dodać po połowie mieszanki zieleniny (troszkę zostawić do przybrania). Wymieszać i jedną porcję wlać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną połową masła + 1 łyżeczką oleju. Smażyć nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając boki omletu aby płynne jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu będzie prawie ścięty wyłożyć na niego połowę smażonych grzybów z cebulą i szynką. Zsunąć usmażony omlet na talerz lekko zaginając 1/3 do środka. Posypać pokruszonym serem i resztą zieleniny.