Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Ziołowy omlet z kurkami i nie tylko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

omlety to u nas częste śniadanie a z kurkami lubimy chyba najbardziej

Ziołowy omlet z kurkami i nie tylko

Składniki:

Ziołowy omlet z kurkami i nie tylko

 

  • 4-6 jajek (po 2-3 na osobę),
  • 1 średnia cebula,
  • 30 dkg małych kurek,
  • 10 dkg bekonu wędzonego albo polędwicy łososiowej,
  • 50-100 g sera bałkańskiego,
  • po 2 czubate łyżki siekanego koperku, natki pietruszki i szczypiorku,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 2-4 łyżeczki oleju,
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Ziołowy omlet z kurkami i nie tylko
Grzyby oczyścić, opłukać, dobrze osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Bekon pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki oleju, zeszklić cebulę. Następnie dodać bekon, podsmażyć, dodać kurki i smażyć razem na ostrym ogniu ok. 5 min. - mieszać i odparować nadmiar wody, doprawić. Jajka wybić do dwóch miseczek, lekko roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Do każdej miseczki dodać po połowie mieszanki zieleniny (troszkę zostawić do przybrania). Wymieszać i jedną porcję wlać na rozgrzaną patelnię z rozpuszczoną połową masła + 1 łyżeczką oleju. Smażyć nie mieszając tylko przechylając patelnią i podważając boki omletu aby płynne jajko spływało pod spód. Kiedy wierzch omletu będzie prawie ścięty wyłożyć na niego połowę smażonych grzybów z cebulą i szynką. Zsunąć usmażony omlet na talerz lekko zaginając 1/3 do środka. Posypać pokruszonym serem i resztą zieleniny.