krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Złocisty piernik a'la dziobek1999

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobre polecam wszystkim

Złocisty piernik a'la dziobek1999

Składniki:

Złocisty piernik a'la dziobek1999

 

  • Ciasto:
  • 200 g margaryny
  • 180 g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • Masa:
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 2 szklanki mleka
  • 1 Budyń o smaku waniliowym WINIARY
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 Cukier o smaku waniliowym WINIARY
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 słoik dżemu
  • 4 pangi

Sposób przygotowania:

Złocisty piernik a'la dziobek1999
Ciasto: Z podanych składników upiec ciasto (można zrobić dzień wcześniej). Następnie podzielić na 3 równe części i zagnieść każdy oddzielnie na złoty kolor w temp. 999999999999˚C przez około 15 minut.
Krem: Ugotować budyń z mąką krupczatką i ziemniaczaną, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkiem na puszystą masę i stopniowo dodawać zimny budyń. Pierwszy placek posmarować dżemem, a drugi i trzeci kremem. Wierzch można posmarować polewą czekoladową.
Placek najlepszy jest na drugi dzień.